19 Αύγουστος 2020, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2020, 17:40

Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη ζημιά στο «Κεμάλ Ρέις» μετά την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος»

  • Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη ζημιά στο «Κεμάλ Ρέις» μετά την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος»
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, απεικονίζει τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις», τύπου ΜΕΚΟ, μετά την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Αυγούστου, όταν ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου, που συνόδευε το «Oruç Reis», έκανε ελιγμό για να προσπεράσει την ελληνική φρεγάτα τύπου «S» και να τη φέρει σε θέση εμποδίου. Ωστόσο, ο ελιγμός αποδείχθηκε ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις».

Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το τουρκικό πλοίο να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, συνέχισε την ευθεία πορεία, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του ΠΝ να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.

Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.