18 Αύγουστος 2020, 22:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2020, 22:36

Σκόπια: Συμφωνία Ζάεφ-Αχμέτι για το σχηματισμό κυβέρνησης

  • Σκόπια: Συμφωνία Ζάεφ-Αχμέτι για το σχηματισμό κυβέρνησης
    Αλί Αχμέτι και Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια (φωτ.: EPA / GEORGI LICOVSKI)

Συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στα Σκόπια έκαναν σήμερα οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, Ζόραν Ζάεφ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και Αλί Αχμέτι του αλβανικού DUI.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη συμφωνία περίπου ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα τεθεί ο Ζόραν Ζάεφ, με εξαίρεση τις τελευταίες 100 ημέρες της κυβερνητικής θητείας, όπου τον πρωθυπουργικό θώκο θα αναλάβει πρόσωπο που θα προταθεί από το κόμμα του Αλί Αχμέτι.

Η συμφωνία θα εγκριθεί από τα όργανα των δύο κομμάτων, τα οποία θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο, ενώ οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν ανέφεραν ποια υπουργεία θα αναλάβει το κάθε κόμμα στη νέα κυβέρνηση. Ο Ζόραν Ζάεφ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, μόλις δύο εδρών, καθώς θα στηρίζεται από 62 βουλευτές (μόλις δύο παραπάνω απ΄όσους χρειάζεται για τη διατήρηση της δεδηλωμένης).

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συμφωνία με τον Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που είναι απαραίτητες για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καθώς και η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία του Covid-19.

Επιπλέον ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει πλήρως τις τρεις συμφωνίες-κλειδιά για τη χώρα: Τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Φραγκόπουλου.