18 Αύγουστος 2020, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2020, 14:49

Κατάρ και Τουρκία θα στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη

  • Κατάρ και Τουρκία θα στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη
    Εικόνα από τη συνάντηση του Σαλάχ Αλ-Ναμρούς (Κ) με τον Χουλουσί Ακάρ (Δ) και τον Χαλέντ αλ-Ατίγια (φωτ.: EPA / Turkish Defence Ministry Handout)

Μια συμφωνία συνήφθη με το Κατάρ και την Τουρκία για την αποστολή στην Τρίπολη στρατιωτικών συμβούλων προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας των δυνάμεων της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ), ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας Σαλάχ Αλ-Ναμρούς.

«Συμφωνήσαμε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον υπουργό του Κατάρ Χαλέντ μπεν Μοχάμεντ Αλ-Ατίγια σε μια τριμερή συνεργασία για την οικοδόμηση του στρατιωτικού θεσμού, στους τομείς της εκπαίδευσης και των συμβουλών», δήλωσε ο Αλ-Ναμρούς.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ Χαλέντ μπεν Μοχάμαντ αλ-Ατίγια βρέθηκε στην Τρίπολη ταυτόχρονα με τον Χουλουσί Ακάρ για να συζητήσουν για μια «τριμερή» στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ντόχα, την Άγκυρα και την Τρίπολη. Γίνεται επίσης λόγος για μια συμφωνία για «την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη» και για εκπαίδευση Λίβυων στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και του Κατάρ, ανακοίνωσε ο Ναμρούς μετά τις συνομιλίες που είχε με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους ούτε για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας αυτής.

Στη διάρκεια κοινής συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Φάγεζ αλ-Σάρατζ, μίλησαν «για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη στρατιωτική κινητοποίηση ανατολικά της Σύρτης και στην περιοχή της Τζούφρα» νοτιότερα, σύμφωνα με το γραφείο της ΚΕΣ για τα μέσα ενημέρωσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.