18 Αύγουστος 2020, 23:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2020, 23:01

Κορονοϊός: Μετάλλαξή του που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά, δείχνει λιγότερο θανατηφόρα

  • Υγεία-Ψυχολογία: Ο κορονοϊός μόλυνε και τα όνειρα των ανθρώπων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τμήματα της Ασίας, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δείχνει λιγότερο θανατηφόρα, δηλώνει εξέχων λοιμωξιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Ο Πολ Ταμπάια, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.

«Μπορεί να είναι καλό το να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός αλλά λιγότερο θανατηφόρος», δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια, και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ιοί τείνουν να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.

«Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη», σημείωσε.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Την Κυριακή ο γενικός διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας Νουρ Χίσαμ Αμπντάλα ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό, όπως πιστεύεται, από τις Αρχές της χώρας της μετάλλαξης D614G του νέου κορονοϊού σε δύο πρόσφατες εστίες.

Ο Σεμπάστιαν Μάουρερ Στροχ, της υπηρεσίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Έρευνας της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε και εκεί, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν απέτρεψαν την εξάπλωσή της σε ευρεία κλίμακα.

Ο Νουρ Χίσαμ της Μαλαισίας δήλωσε παράλληλα ότι το στέλεχος D614G που εντοπίστηκε εκεί ήταν 10 φορές πιο μολυσματικό και ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται τώρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης αυτής.

Ωστόσο οι Ταμπάια και Μάουρερ-Στροχ σημείωσαν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν θα αλλάξουν μάλλον τον ιό τόσο ώστε να καταστήσουν τα πιθανά εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι «μεταλλάξεις είναι σχεδόν ίδιες και δεν άλλαξαν τα πεδία που κατά κανόνα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά για τα εμβόλια που αναπτύσσονται», σημείωσε ο Μάουρερ-Στροχ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.