17 Αύγουστος 2020, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2020, 16:10

Το ΥΠΕΝ για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση - Μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας

  • Το ΥΠΕΝ για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση - Μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας
    Εικόνα από τον πυκνό καπνό στον αττικό ουρανό από τη μεγάλη φωτιά στη Μεταμόρφωση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα διενεργήσουν αυτοψία στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, όπου σημειώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά τον Δεκαπενταύγουστο, για τη διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ.

Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ) ΒΑ Αττικής. Την Κυριακή (16-/8), κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος μετέβη στο σημείο. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν από τον περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς. 

Δεν τους επετράπη ωστόσο η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του αύλειου χώρου για λόγους ασφαλείας.

Σχετικά με τις μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας
Από τις μετρήσεις του πλησιέστερου σταθμού του υπουργείου, που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για δύο ώρες, στις 09:00 και 10:00 το πρωί  της 15ης Αυγούστου, στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 και ΑΣ2,5.

Οι μέγιστες τιμές που μετρήθηκαν (80 μg/m3, και 50 μg/m3 αντίστοιχα) διήρκεσαν λίγο, λόγω της διάχυσης που προκλήθηκε με την ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Περαιτέρω στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας θα συλλεχθούν σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός για την Προστασία του Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρακολουθούν στενά το θέμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο από την πρώτη στιγμή, αναφέρει το ΥΠΕΝ. Επιπλέον, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης Στράτο Σαραούδα.