17 Αύγουστος 2020, 23:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2020, 23:13

ΗΠΑ: Στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών

  • ΗΠΑ: Στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών
    (Φωτ.: pixabay.com)

Θερμόμετρο στο Φέρνας Κρικ (Ρέμα του Καμινιού) της Κοιλάδας του Θανάτου, στην έρημο της Νότιας Καλιφόρνιας, έδειξε 54,4° Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως εδώ και πάνω από έναν αιώνα, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

«Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η υψηλότερη επίσημα επιβεβαιωμένη θερμοκρασία από τον Ιούλιο του 1913», ανακοίνωσε η NWS στο Λας Βέγκας χθες το απόγευμα, υπογραμμίζοντας ότι η καταγραφή είναι προκαταρκτική.

«Το ρεκόρ θα χρειαστεί να εξεταστεί επισήμως, πριν επιβεβαιωθεί, λόγω της σημασίας του», πρόσθεσε η NWS στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η θερμοκρασία των 54,4° Κελσίου καταγράφηκε από τον αυτοματοποιημένο μετεωρολογικό σταθμό της NWS κοντά στο κέντρο επισκεπτών του Φέρνας Κρικ κοντά στα σύνορα με τη Νεβάδα στις 15:41 τοπική ώρα.

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Κοιλάδα του Θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), είναι 56,7° βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου 1913 στο Γκρίνλαντ Ραντς. Η θερμοκρασία αυτή εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με τον WMO.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.