16 Αύγουστος 2020, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2020, 19:44

Η Τουρκία συνεχίζει να εξοργίζει την ΕΕ

  • Η Τουρκία συνεχίζει να εξοργίζει την ΕΕ
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ (φωτ.: EPA / FRANCOIS LENOIR / POOL)

Στο δικό της δρόμο εξακολουθεί να περπατάει η Τουρκία προκαλώντας περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την απόφασή της να κάνει γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο, προκάλεσε εκ νέου αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή δήλωσή του κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ:

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή. Καλώ τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».