16 Αύγουστος 2020, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2020, 10:44

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και φέτος στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης στην Κύζικο

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και φέτος στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης στην Κύζικο
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή Φανερωμένης στην Κύζικο το 2016 (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας)

Μπορεί φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην χοροστάτησε στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, η οποία άνοιξε για τον Δεκαπενταύγουστο μετά από πέντε χρόνια, ωστόσο θα είναι πιστός στο ραντεβού του στην ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρτάκης και Περάμου στη χερσόνησο της Κυζίκου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για έκτη χρονιά, εξασφάλισε την άδεια από τις τουρκικές Αρχές για την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 23 Αυγούστου, ημέρα της Απόδοσης της μεγάλης γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το 2014 ήταν η πρώτη φορά που τελέστηκε Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Παναγίας Φανερωμένης της Κυζίκου, χωρίς την παρουσία πιστών. Εκείνη ήταν μια χρονιά ορόσημο, καθώς, όπως είχε πει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το γεγονός κινητοποίησε τους απογόνους των Αρτακηνών, που βρίσκονται στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας και αλλού, και άναψε τη μεγάλη φλόγα του πόθου και της λαχτάρας «για ένα ξαναζωντάνεμα της μονής, που ήτο το ιερό παλλάδιον της Κυζικηνής θρησκευτικότητας».

Η Μονή της Φανερωμένης ήταν γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα. Όταν το 1922 οι Αρτακηνοί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι.

Τα ερείπια της μονής, η οποία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε επί Αυτοκράτορος Βυζαντίου Ζήνωνος και ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε περί το 1860, βρίσκονται μέσα σε κοιλάδα στην υψηλότερη κορυφή του Δινδύμου Όρους. Ο χώρος καλύπτεται από μεγάλα πλατάνια.