15 Αύγουστος 2020, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2020, 21:00

Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας προωθεί η Γερμανία, μετά τις εργασίες του «Oruç Reis»

  • Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας προωθεί η Γερμανία, μετά τις εργασίες του «Oruç Reis»
    (Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

Στον απόηχο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της EE κινούνται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που το «Oruç Reis» συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανταπόκριση της DW αναφέρει ότι η Γερμανία επιδιώκει το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται ότι πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως την Παρασκευή ήταν στο χέρι των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας δήλωσε ότι η πάγια θέση του Βερολίνου είναι πως εργάζεται ώστε να φέρει την Αθήνα και την Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου. «Οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν, ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις», πρόσθεσε.

Αν και τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία «συνέχιζε τις παράνομες γεωτρήσεις», η DW σημειώνει ότι στη Γερμανία, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, επικρατεί η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό.

Επίσης, το Βερολίνο θεωρεί την Άγκυρα στρατηγικό εταίρο της Δύσης, γι’ αυτό και η Άνγκελα Μέρκελ επιζητά τον τερματισμό των ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την έναρξη των συνομιλιών.

Το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές αποκάλυψε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωση πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ότι δέχθηκε την πρόταση της Άνγκελας Μέρκελ για την εκκίνηση διαλόγου μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Oruç Reis», στις 23 Αυγούστου.

  • Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle / Παναγιώτης Κουπαράνης.