15 Αύγουστος 2020, 16:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2020, 16:48

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση, λόγω του τοξικού καπνού

  • Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση, λόγω του τοξικού καπνού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, στην οδό Σώρου, αλλά ο μαύρος τοξικός καπνός έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της περιοχής και έχει μεταφερθεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων λόγω των ανέμων.

Με μήνυμα που εστάλη από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής.

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», αναφέρει το μήνυμα.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πλέον 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, και υδροφόρες του ΟΤΑ, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Στην κυκλοφορία δόθηκε εν μέρει η Αθηνών-Λαμίας, με την κυκλοφορία να διεξάγεται στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της Αττικής Οδού, και μετά να γίνεται από τις δύο δεξιές λωρίδες.

Στην Εθνική Οδό έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στην έξοδο για Λαμία, ενώ οι διελεύσεις γίνονται δωρεάν στο ρεύμα προς αεροδρόμιο.

Διακοπή κυκλοφορίας και στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα, στην έξοδο για Λαμία. Τα διόδια στην Αττική Οδό είναι δωρεάν προς αεροδρόμιο για όλα τα οχήματα προκειμένου να γίνεται ταχεία διέλευση.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ επί τόπου βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Οδηγίες για τους πολίτες
Η Περιφέρεια Αττικής κοινοποίησε οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης για την καλύτερη προστασία της υγείας τους. Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

  • Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων
  • Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.
  • Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
  • Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
  • Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα με εντολή του Περιφερειάρχη οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στην περιοχή, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.