15 Αύγουστος 2020, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2020, 14:26

Αναστασιάδης: Η απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο μπορεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της στην ΕΕ

  • Αναστασιάδης: Η απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο μπορεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της στην ΕΕ
    Εικόνα από το Βαρώσι, την πόλη-φάντασμα στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου (φωτ.: ΕΡΑ / Katia Christodoulou)

Το κόστος της απόφασής της για τον εποικισμό της Αμμοχώστου θα πρέπει να υπολογίσει η Τουρκία πριν προχωρήσει σε αυτήν, διότι έτσι διακινδυνεύει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή τη δήλωση σχολίασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το θέμα, από το Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο όπου παρευρέθηκε στη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

«Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφαση της αυτή θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», τόνισε αναφερόμενος στα τουρκικά σχέδια για εποικισμό της πόλης. 

Ερωτηθείς εάν θεωρεί «χλιαρή» την αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, είπε ότι δεν θεωρεί την αντίδραση χλιαρή και σημείωσε πως «Θεωρώ ότι καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε μέσα από ειρηνική διαδικασία, ιδιαίτερα του διαλόγου και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση». 

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι χώρες της ΕΕ θα συμβάλει προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Βεβαίως η οριστική διευθέτηση του θέματος είναι μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και πλήρη -το υπογραμμίζω- σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Καλογεράκη.