15 Αύγουστος 2020, 00:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2020, 00:19

Διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας θέλει η ΕΕ, που δεν συζήτησε για κυρώσεις

  • Σε κλοιό πιέσεων η Τουρκία: Η ΕΕ προειδοποιεί, η Άγκυρα σηκώνει τους τόνους
    (Φωτ.: EPA)

Την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης με τέσσερα θέματα στην ατζέντα: την Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, τον Λίβανο και τη Βενεζουέλα.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης αναφέρεται ότι οι τρεις λέξεις που αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος.

«Οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται, και προστίθεται ότι η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης.

«Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας», αναφέρεται.

Αφού επισήμαναν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης των ναυτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν». Ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Βερολίνο.