14 Αύγουστος 2020, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 23:11

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Βενεζουέλα

  • Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Βενεζουέλα
    (Φωτ.: αρχείο MarineTraffic.com / Tony Hogwood)

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι κατάσχεσαν το φορτίο από τέσσερα τάνκερ που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Βενεζουέλα για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Συνολικά 1,12 εκατ. βαρέλια ήταν το φορτίο, ποσότητα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατάσχεση από τις ΗΠΑ ιρανικού πετρελαίου, όπως διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το υπουργείο ανέφερε ότι κατέθεσε στις 2 Ιουλίου ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον αγωγή και εντολή κατάσχεσης για τα φορτία των πετρελαιοφόρων Bella, Bering, Pandi και Luna, με προορισμό τη Βενεζουέλα.

«Με τη βοήθεια ξένων εταίρων, το κατασχεμένο φορτίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των ΗΠΑ», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βενεζουέλα Χότζατ Σολτανί έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για «ένα ακόμη ψέμα και έναν ψυχολογικό πόλεμο» εκ μέρους των ΗΠΑ. «Τα πλοία δεν είναι ιρανικά και ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε η σημαία έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν», ανέφερε.