14 Αύγουστος 2020, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 22:50

Πράσινο φως της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

  • Πράσινο φως της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία
    Διαδηλωτής στο κέντρο του Μινσκ απέναντι σε πάνοπλους αστυνομικούς (φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Αν Λίντε εξήγησε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες, τις συλλήψεις και τις νοθείες που συνδέονται με τις εκλογές.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Η Γαλλία είναι «απόλυτα δεσμευμένη στην αρχή των στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος προσώπων και τη στήριξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Λευκορωσίας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επόμενο βήμα είναι να καταρτιστεί ένας κατάλογος προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και προχώρησαν την καταστολή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα κράτη-μέλη.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο / Γερμανικό Πρακτορείο.