14 Αύγουστος 2020, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 22:11

Δεκαπενταύγουστος με επιπλέον ελέγχους στα πλοία για τα μέτρα για τον κορονοϊό

  • Δεκαπενταύγουστος με επιπλέον ελέγχους στα πλοία για τα μέτρα για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία έχουν βεβαιώσει πάνω από 600 διοικητικές παραβάσεις. Εξίσου έντονη είναι η παρουσία τους και στα λιμάνια, και αναμένεται να ενταθεί λόγω και του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια επιστροφής των αδειούχων.

Το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο επίκεντρο είναι τόσο οι επιβάτες όσο και οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων. Έλεγχοι γίνονται και εν πλω, και μάλιστα έχουν επιβληθεί και ποινικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική και στο κατάστρωμα των πλοίων, τα οποία εκτελούν δρομολόγια με το 80% της πληρότητας αν δεν διαθέτουν καμπίνες και με το 85% αν διαθέτουν καμπίνες.

Στα ταχύπλοα υδροπτέρυγα το πρωτόκολλο επιβατών αυξάνεται στο 80% αν διαθέτουν φίλτρα HEPA, ενώ με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο.

Στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Έτσι, 150 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιβάτες, ναυτικοί πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος, ενώ στα 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης.