14 Αύγουστος 2020, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 21:03

Ο Δένδιας ενημέρωσε ΕΕ και Πομπέο για την Τουρκία – Στο τέλος του μήνα η συζήτηση για κυρώσεις

  • Ο Πομπέο απάντησε στην επιστολή Δένδια για τις τουρκικές ενέργειες 2
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη (φωτ.: Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών)

Την ελληνική θέση ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε ο Νίκος Δένδιας τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ –που εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του–, όσο και στον Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι τα τουρκικά πλοία οφείλουν άμεσα να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Δένδιας: Αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μας και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «που δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία». Ακόμα, επισήμανε ότι η Άγκυρα κλιμακώνει την παραβατική συμπεριφορά επιδιώκοντας έτσι την επιβολή τετελεσμένων. «Στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. «Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου», εξήγησε.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τόνισε δε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε ο Νίκος Δένδιας, διεξάγεται υπό τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός επιστητού.