14 Αύγουστος 2020, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 20:24

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της EE για τις τουρκικές προκλήσεις

  • Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της EE για τις τουρκικές προκλήσεις
    (Φωτ.: EU)

Μήνυμα καθολικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, εξέπεμψε το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της EE, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται η ΕΡΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν, εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας (που βρίσκεται στη Βιέννη) συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και η εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα υποστήριξε με έμφαση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες. «Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη διπλωματία των κανονιοφόρων», πρόσθεσε.

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας απηύθυνε το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, είπε ότι οι εντάσεις είναι ανησυχητικές και είναι σημαντικό οι δύο χώρες να επανέλθουν στον απευθείας διάλογο, ώστε να συζητήσουν τις διαφορές τους για θέματα Δικαίου της Θάλασσας. «Αυτή είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία διατύπωσε η καγκελάριος στις συνομιλίες της», ανέφερε.

Στο μεταξύ, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξακολουθεί να κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο όμως άλλαξε πάλι πορεία. Παρακολουθείται στενά από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.