14 Αύγουστος 2020, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 21:36

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Τουρκία διενεργεί «γενοκτονία μνήμης»

  • Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Τουρκία διενεργεί «γενοκτονία μνήμης»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Για βανδαλισμούς που «πιστοποιούν τη βαθιά και ευρέως διαδεδομένη ασθένεια της τουρκικής κοινωνίας» κάνει λόγο ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» και τη δημοσιογράφο Ναταλία Δανδόλου, με αφορμή τις θλιβερές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τουρκικά μέσα για τους βανδαλισμούς στις αγιογραφίες της Παναγίας Σουμελά.

Ο Μ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι η λογική αυτή «φαίνεται να διαπερνά την επίσημη τουρκική πολιτική που διενεργεί εδώ και χρόνια μια “γενοκτονία της μνήμης”, σε συνέχεια της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής στις αρχές του 20ού αιώνα».

«Αυτό υποδηλώνουν οι οργανωμένες μετατροπές των βυζαντινών εκκλησιών σε τζαμιά, αλλά και η εξαφάνιση άλλων μνημείων και τόπων λατρείας» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η τουρκική ηγεσία διακατέχεται πλέον από έναν παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού, που περιλαμβάνει στοιχεία νεοοθωμανικά και εθνικιστικά, και θεωρεί ότι όλα επιτρέπονται».

«Δυστυχώς, η διεθνής κοινή γνώμη και ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις σε Δύση και Ανατολή, λόγω γεωοικονομικών υπολογισμών κάνουν πως δεν βλέπουν τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν» υπογραμμίζει, λέγοντας: «Τώρα, όμως, ήλθε η στιγμή να πούμε ένα “φθάνει”».

Ο Μ. Χαρακόπουλος αναφέρει επίσης ότι τον Σεπτέμβριο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία, θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ. Μάλιστα, θα συμπέσει τις ίδιες ημέρες με τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Ελλάδα αυτό το διάστημα ασκεί την προεδρία.  «Χωρίς αμφιβολία, εκεί θα συζητήσουμε και την κατάσταση των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» υπογραμμίζει.

«Μετά τη λειτουργία στη Σουμελά, η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας των Μεγαλοκομνηνών στην Τραπεζούντα, που λειτουργούσε ως μουσείο, μετετράπη σε τζαμί. Τώρα προσχηματικά, λόγω των αντιδράσεων για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί, δίνουν την Ιερά Μονή για λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο, ενώ αρχικά η νομαρχία Τραπεζούντος είχε απαντήσει αρνητικά στο Πατριαρχείο επικαλούμενη την πανδημία» τονίζει, εκφράζοντας παράλληλα απαισιοδοξία για το μέλλον: «Κανείς, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το μέλλον του προσκυνήματος και της Μονής».

Ο Έλληνας βουλευτής μιλά επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τα προσωπικά του βιώματα από την επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά, αλλά και από την πρόσφατη μετάβασή του στο Άγιο Όρος.