14 Αύγουστος 2020, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 18:26

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς: Με ωράριο η διασκέδαση στην Αττική, lockdown σε νησιά

  • Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς: Με ωράριο η διασκέδαση στην Αττική, lockdown σε νησιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Έκκληση ιδίως προς τους νέους απηύθυνε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού, ο οποίος φαίνεται ότι… καλπάζει στην Ελλάδα. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η διασπορά είναι σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με «εισαγόμενα» περιστατικά από τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική, αντίστοιχα.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ατομική ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι από σήμερα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί θα κλείνουν στην Αττική, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Το μέτρο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Επίσης, παρατείνονται τα μέτρα στον Πόρο, με το ίδιο μοντέλο να εφαρμόζεται σε Πάρο και Αντίπαρο, με τη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων θα παραταθεί κατά μία ώρα, τα μεσάνυχτα. Στα συγκεκριμένα νησιά απαγορεύονται οι εκδηλώσεις, οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, στα καταστήματα εστίασης υπάρχει μέγιστος αριθμός ανά τραπεζοκάθισμα, ενώ είναι υποχρεωτική παντού η μάσκα.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου θα ισχύουν και τα εξής:

  • Όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Εξαιρούνται αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών), με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Όσοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office έως τις 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση:

  • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα παντού απ’ όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.