14 Αύγουστος 2020, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 17:02

Σακελλαροπούλου: Πάγια επιδίωξη ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

  • Θεσσαλονίκη: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει ιστορίες της πόλης στα φετινά ψηφιακά «Δημήτρια»
    Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Ό,τι διατηρείται ζωντανό στη μνήμη, δεν πεθαίνει ποτέ. Αρνούμενο τη λήθη, διεκδικεί τη δικαίωσή του» επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

Την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, τον «Αττίλα 1» ακολούθησε ο «Αττίλας 2» που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας παρατείνει, δυστυχώς, το αδιέξοδο και υπονομεύει τις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες».

Όπως εξήγησε, «πάγια επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων σε βάρος της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας – τελικός, απαρέγκλιτος στόχος, η επανένωση της Μεγαλονήσου».

  • Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη δήλωση της ΠτΔ.