14 Αύγουστος 2020, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2020, 16:29

Τσαβούσογλου: Θα πάρει απάντηση η Ελλάδα αν προκαλέσει το «Oruç Reis»

  • Τσαβούσογλου: Θα πάρει απάντηση η Ελλάδα αν προκαλέσει το «Oruç Reis»
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) κάνει δηλώσεις στον Τύπο στην κοινή συνέντευξη με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς (φωτ.: EPA / Peter Schneider)

Η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ένταση στην Αθήνα, την οποία κάλεσε να ενεργήσει «με λογική».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε απειλή κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι θα λάβει απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις.

«Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργήσει με λογική», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ελβετό ομόλογό του, τον Ιγκνάσιο Κασίς, στη Γενεύη.

Για τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Δεν θα πετύχουν τίποτα συμπεριφερόμενοι σαν αφεντικά».

Η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και η Τουρκία συμφώνησε κατ’ αρχήν, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει μια απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Επιστολές Τσαβούσογλου σε Ευρωπαίους αξιωματούχους
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου απέστειλε χθες επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στις επιστολές αυτές γίνεται λόγος για μονομερή βήματα και συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αποκλείουν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters / Anadolu.