13 Αύγουστος 2020, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 23:46

Αναστασιάδης: Η Τουρκία να πάει στη Χάγη, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο

  • Αναστασιάδης: Η Τουρκία να πάει στη Χάγη, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν πιστεύει πραγματικά ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η μία παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών διαδέχεται την άλλη».

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου για τα 46 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Καλό θα ήταν, εάν πιστεύουν ότι ενεργούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να εισάκουαν εκκλήσεις της ΕΕ, προτάσεις δικές μας, αλλά και της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διεθνή επιδιαιτησία. Τι έχουν να ανησυχήσουν, αν, όπως ισχυρίζονται, ενεργούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στην Τουρκία.

Απαντώντας, όμως, ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε, τόνισε ότι πρόκειται για μία χώρα που δεν σέβεται ούτε κανόνες, ούτε προσαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή. «Δείτε αν η οποιαδήποτε άλλη χώρα χρησιμοποιώντας την υπεροπλία, ή γενικότερα τη χρήση βίας, επιτυγχάνει αυτά που λέει ότι δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ικανοποίηση στην Κύπρο από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων στο σύνολό τους, ο Νίκος Αναστασιάδης παρέπεμψε στην έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και στο ενδεχόμενο να υπάρξει και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.