13 Αύγουστος 2020, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 20:51

Ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη βοήθεια Τραμπ

  • Ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη βοήθεια Τραμπ
    Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (φωτ.: EPA /Doug Mills / POOL)

Με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σήμερα σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας που επιταχύνθηκε πρόσφατα.

«Τεράστια πρόοδος σήμερα! Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ δύο μεγάλων φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο οποίος ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» –όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία–, ως τις πρώτες αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Ντόναλντ Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ θα αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο Reuters, σημειώνοντας ότι αυτός ο όρος προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο.


Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
(φωτ.: EPA / Doug Mills / POOL)

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές, ενώ αναμένεται να επιταχύνουν άμεσα τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την παλαιστινιακή πλευρά. Η διαπραγματεύτρια Χανάν Ασράουι, που είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έγραψε στο Twitter: «Τα ΗΑΕ αποκάλυψαν τις μυστικές δοσοληψίες/ομαλοποίηση με το Ισραήλ. Παρακαλώ, κάντε μας τη χάρη. Δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός!».

Έντονη ήταν η αντίδραση και από τη Χαμάς. «Η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό αλλά θεωρείται συνέχιση της άρνησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.