13 Αύγουστος 2020, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 19:40

Κινητικότητα Μέρκελ με τηλεφωνήματα σε Ερντογάν-Μητσοτάκη

  • Κινητικότητα Μέρκελ με τηλεφωνήματα σε Ερντογάν-Μητσοτάκη
    Η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία (φωτ. αρχείου: EPA / Clemens Bilan)

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για γερμανικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα, η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες από την τουρκική πλευρά αναφέρουν ότι ο πρόεδρος είπε στην καγκελάριο ότι πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας. Το τηλεφώνημα Ερντογάν-Μέρκελ είχε προαναγγελθεί από την Άγκυρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα συνομίλησε και με τον Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, ενόψει και της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου, λίγο πριν από το Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που είχε ως θέμα την Τουρκία, υπήρξε μυστικό ραντεβού στο Βερολίνο για τον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελας Μέρκελ Γιαν Χέκερ.

Στην προηγούμενη κρίση με το «Ορούτς Ρέις» η γερμανική καγκελαρία επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ στην παρούσα φάση επισήμως το Βερολίνο φαίνεται να επιζητά διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.