15 Αύγουστος 2020, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2020, 12:43

Οι Πόντιοι τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στο Νιου Τζέρσεϊ (φωτο)

  • Οι Πόντιοι τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στο Νιου Τζέρσεϊ (φωτο)
    Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά το 2018 (φωτ.: Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αμερικής και Καναδά)

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε πολλά αλλά όχι τη δίψα των Ποντίων Αμερικής να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Έτσι και φέτος, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και την επόμενη μέρα, οι πιστοί θα προσέλθουν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, στο Γουέστ Μίλφορντ του Νιου Τζέρσεϊ, για να προσκυνήσουν τη Χάρη της, εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που ισχύουν για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Φέτος, το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά αποφάσισε να μην διοργανώσει το ετήσιο φεστιβάλ, το 37ο στη σειρά, που συμπεριλάμβανε τη συμμετοχή μουσικών και την λειτουργία κουζίνας με επιλογές γεύσεων.

Ωστόσο κανονικά θα τελεστούν οι ιερές ακολουθίες του Εσπερινού το απόγευμα του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 και της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, στις οποίες θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.


Στιγμιότυπο από τις ετοιμασίες (φωτ.: facebook / HolyInstitutionPanagiaSoumela)

Οι πιστοί θα προσέλθουν φορώντας μάσκα και στο εσωτερικό του ναού, ενώ μέσα θα μπουν μόνο 30 άτομα.

Μετά τη λειτουργία θα γίνει μνημόσυνο στη μνήμη όλων των μελών που έχουν πεθάνει. Κανονικά ενδέχεται να γίνει και η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό.

Σε όλους τους προσκυνητές θα προσφερθεί φαγητό και θα δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν για τα σχέδια, τη δράση και τα επόμενα βήματα του Ιερού Ιδρύματος.


​(Φωτ.: facebook / HolyInstitutionPanagiaSoumela)

Live μέσω Facebook
Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση των ακολουθιών, μέσω του Facebook και έτσι ακόμα και όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν για λόγους υγείας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το Ιερό Ίδρυμα πολύ σύντομα θα υπογράψει το συμβόλαιο για την αγορά παρακείμενου οικοπέδου, βάζοντας τις βάσεις για την επέκταση των εγκαταστάσεων.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος δρ Χαράλαμπο Βασιλειάδη την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020.