23 Μάιος 2014, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:35

Η Κύπρος δεν ξεχνά - Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Κύπρος δεν ξεχνά - Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 η εκδήλωση για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» στην αίθουσα της εκκλησίας του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς η ώρα 7:30 μ.μ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με ψήφισμα που ανέγνωσε η Χατζίδου Αλεξάνδρα με το οποίο ζητήθηκε  αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής.
Δόθηκε  χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου κ. Χατζίδη Θεόδωρο, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να θυμίσουμε και να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που εντέχνως ξεχνάνε το προμελετημένο έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Εμείς οι Έλληνες δεν ξεχνούμε! Τιμούμε στις 19 Μαΐου, τους Εθνομάρτυρες του Πόντου. Τους σφαγιασθέντες και τους διωχθέντες αδελφούς μας.

Ακολούθησε ομιλία από τον κύριο ομιλητή της επετείου τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ.Ησαΐα, λέγοντας ότι οι Τούρκοι με την γενοκτονία δεν εξόντωσαν τον Ελληνισμό του Πόντου, αντιθέτως έσπειραν τον Ελληνισμό σε όλη την οικουμένη. Λαμπρό παράδειγμα είστε εσείς! Επίσης τόνισε ότι  στις μέρες μας τα προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο είναι πολλά, πίστευα πως πλέον οι νέοι δεν ασχολούνται τόσο με την παράδοση και την ιστορία τους. Χαίρομαι που βλέπω το αντίθετο!

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό έργο το οποίο περιέκλειε όλο το δράμα, και τον πόνο των ποντίων κατά την επίμαχη περίοδο της γενοκτονίας. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των θεατών και καταχειροκρότησαν την ομάδα με δάκρυα στα μάτια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων, τη χορωδία, αλλά και το χορευτικό της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά»
Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, συγκινητική, σεμνή και ουσιαστική όπως αρμόζει στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν χιλιάδες νέοι δείχνοντας ως Πόντιοι και ως Έλληνες ότι τιμάνε τη μνήμη των 353,000 θυμάτων της γενοκτονίας και δηλώνουν υπερήφανοι συνεχιστές της ιστορίας του Πόντου με την ελπίδα να έχουν πια αναπαυθεί οι ψυχές των αδελφών τους.

Να αναφερθεί ότι την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στη Παλλουριώτισσα. πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στο τέλος του άρθρου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Χατζίδης Θεόδωρος
Πρόεδρος

Gallery