12 Αύγουστος 2020, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 23:45

Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο

  • Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο
    (Φωτ.: EPA / Ludovic Marin / POOL MAXPPP OUT)

Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες, τους οποίους ενημερώνει προσωπικά για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Παρίσι μετά το τηλεφώνημα Μακρόν-Μητσοτάκη, η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, «για να δείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», όπως έγραψε στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν στην ανάρτησή του κάνει λόγο για ανησυχητική κατάσταση, και τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο και να ξεκινήσει διάλογος.

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον αλ Σίσι
Σε ό,τι αφορά στο τηλεφώνημα με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίστηκε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι ένα ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν.