12 Αύγουστος 2020, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 22:42

Κορονοϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες με ισχύ έως το τέλος Αυγούστου

  • Κορονοϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες με ισχύ έως το τέλος Αυγούστου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Νέες αεροπορικές οδηγίες (NOTAMS) που θα ισχύουν έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου, και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ όλες οι πτήσεις από Αλβανία και Σκόπια θα συνεχίσουν να έχουν μοναδικό προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Η τρίτη αεροπορική οδηγία αφορά παράταση προϋπάρχουσας NOTAM, που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 που θα έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του μήνα για την είσοδο στην Ελλάδα θα απαιτείται αρνητικό τεστ από επιβάτες που ταξιδεύουν από: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Σκόπια.

Παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους Πολίτες
Τέλος, η πέμπτη αεροπορική οδηγία προβλέπει παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Επίσης εξαιρούνται τα μέλη των οικογενειών υπηκόων κρατών-μελών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας εφόσον το ταξίδι σχετίζεται με την εργασία τους, όσοι έχουν άδεια παραμονής σε κράτος-μέλος της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, μέλη κυβερνητικών ή διπλωματικών αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, στρατιωτικοί, προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), σπουδαστές, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία καθώς και εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας.