12 Αύγουστος 2020, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 19:20

Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Δένδιας – Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

  • Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Δένδιας – Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» που συνεχίζει να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο βορειοανατολικά, έχει πυροδοτήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο από την Ελλάδα που καταγγέλλει σε όλα τα επίσημα όργανα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Ενόψει της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή, η Αθήνα επιθυμεί τη διεθνοποίηση τους ζητήματος.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή στη Βιέννη ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο, με τις συζητήσεις να αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε ήδη τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ για συζητήσεις και με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Εκτός από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο αλλά και το πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται ότι αναλαμβάνει η Γερμανία, με παρασκηνιακές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και στόχο την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.