12 Αύγουστος 2020, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 18:58

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκβιάζεται – Καμία πρόκληση αναπάντητη

  • Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα» (βίντεο)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τη θέση της Ελλάδας για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε έκτακτη παρέμβασή του το απόγευμα της Τετάρτης. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή», τόνισε στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, και σημείωσε ότι η πατρίδα μας δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, ούτε ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

Μητσοτάκης: Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

Αφού υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες είναι απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με όλους τους γείτονές της.

«Δεν φοβόμαστε το διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεων μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Άγκυρας στη νόμιμη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα, και μένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών.

«Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;», διερωτήθηκε.

Ακόμα, υποστήριξε ότι η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. «Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι σε επιφυλακή.

Μητσοτάκης: Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Άλλωστε η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι μόνη της, αλλά έχει στην πλευρά της την Ευρωπαϊκή Ένωση που απάντησε άμεσα στο αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κάτι που «επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα απαντά και δεν προκαλεί, και προσβλέπει να επικρατήσει λογική στην Τουρκία ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος, «για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. «Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ αυτή που θα οξύνει πρώτη τα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη.