12 Αύγουστος 2020, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 19:06

Συναγερμός για τα 36 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη

  • Συναγερμός για τα 36 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Σε μία από τις πιο «ευαίσθητες» δομές σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό, σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε μεγάλη συρροή κρουσμάτων, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές. Στην «Αγία Κυριακή» μετέβη εσπευσμένα ο Σωτήρης Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στη δομή ζουν και εργάζονται περίπου 100 άτομα για τα οποία γίνεται ιχνηλάτηση επαφών.

Πρώτα βρέθηκαν θετικοί δύο άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 80 έως 92 ετών, που μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου» χωρίς να είναι διασωληνωμένοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν 36 κρούσματα, 33 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι. Από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι πρώτος μολύνθηκε ένας εργαζόμενος από νεαρό άτομο του περιβάλλοντός του που πήγε σε συναυλία στη Χαλκιδική.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα – δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος (νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών), σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η μεταφορά όλων των τροφίμων που βρέθηκαν θετικοί από την «Αγία Κυριακή» σε ΑΧΕΠΑ και «Ιπποκράτειο», που είναι νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.