12 Αύγουστος 2020, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 16:42

Η μειονότητα στη Θράκη νέο πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας

  • Το ΥΠΕΞ ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία για τη σημαία στο Καστελόριζο
    (Φωτ.: αρχείο pontos-news.gr)

Προσπάθειες αφομοίωσης και καταπίεσης της μειονότητας στη Δυτική Θράκη καταλόγισε στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή το κλείσιμο οκτώ δημοτικών μειονοτικών σχολείων. Κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα», η Άγκυρα κατηγορεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παραμένει απλός θεατής της «συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει ότι μέσα σε 25 χρόνια τα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη από 231 έγιναν 115.

«Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη της Λοζάνης, εμποδίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα σχολεία που έκλεισε», σημειώνει ο Χαμί Ακσόι, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί σε γνώση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι απαντά η Ελλάδα
Στην Άγκυρα απάντησε με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο σημειώνει ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων».

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της μειονότητας, τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

«Στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;», καταλήγει η ανακοίνωση.