12 Αύγουστος 2020, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 15:12

Ακάρ: Η Τουρκία επιθυμεί διάλογο για τη διένεξη με την Ελλάδα

  • Ακάρ: Η Τουρκία επιθυμεί διάλογο για τη διένεξη με την Ελλάδα
    Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: EPA / Virginia Mayo)

Η Τουρκία επιθυμεί να επιλύσει μέσω διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με την εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρ' όλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε στην πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στο πρακτορείο Reuters. «Θέλουμε να επιτύχουμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», ισχυρίστηκε.

Τουρκία και Ελλάδα, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν έντονα για επικαλυπτόμενες αξιώσεις για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που η Άγκυρα ξεκίνησε επιχειρήσεις εξερεύνησης σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της Μεσογείου τη Δευτέρα.

  • Πηγή: Reuters.