12 Αύγουστος 2020, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 14:48

Η νέα κρίση του «Oruç Reis»

  • Θρίλερ με το «Oruç Reis» που πλέει κοντά στο Καστελόριζο
    Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruç Reis» (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish Defence Minister)

Η δημιουργία πλασματικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση σε έναν λαό, δεν είναι μόνο ένα επικίνδυνο πράγμα για την ίδια, αλλά βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Στην προηγούμενη κρίση του «Oruç Reis», πριν από μερικές εβδομάδες, δόθηκε εσκεμμένα η εντύπωση ότι η «αποκλιμάκωση» οφειλόταν στην αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, που εκφράστηκε με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την όντως πρωτοφανή ανάπτυξη του στόλου, σε χρόνο ταχύτατο.

Έκρυψαν το ρόλο της κυρίας Μέρκελ σ’ αυτό, μέχρι που μας τον αποκάλυψε ο Ερντογάν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Όμως, τώρα, με τη νέα κρίση του «Oruç Reis» αποδεικνύεται ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν υπολογίζει την ελληνική αποτρεπτική ισχύ, γι’ αυτό και οι βόλτες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους με απλωμένα καλώδια πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν θέλω να υπεισέλθω στον πολιτικό και επιτελικό-στρατιωτικό σχεδιασμό της επιχείρησης αποτροπής της κίνησης του «Oruç Reis» πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι σωστό αυτό να γίνει δημόσια και ενώ η κρίση είναι σε εξέλιξη.

Απλά θα επισημάνω ότι γύρω από το «Oruç Reis» πλέουν για προστασία 11 πλοία επιφανείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ τα ελληνικά που το καλούν μέσω VHF να απομακρυνθεί είναι 2-3. Επίσης, σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων, κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο, πλέουν άλλα 15 τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Ας αναρωτηθούν οι Έλληνες πολίτες ποιοι φταίνε και έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση.

Σάββας Καλεντερίδης