12 Αύγουστος 2020, 09:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2020, 10:52

Διπλωματικός μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Πυρετός επαφών και διαβουλεύσεων επικρατεί στην Αθήνα με αφορμή την παρουσία του «Oruç Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται πλέον βορειοανατολικά και συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού ναυτικού.

Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους κατά τις οποίες παρουσίασε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες.

Επίσης, χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών υπήρξε συντονισμός για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας, το οποίο διήρκησε τρεις ώρες, έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Παρέστη επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου.

Έκτακτο ΣΥΕ
Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι η Αθήνα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα και θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς ανοχή. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση χθες και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι δρομολογούνται κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, με την καγκελαρία να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Εξάλλου, τον περασμένο μήνα, στην αντίστοιχη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί νότια του Καστελόριζου, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Άνγκελα Μέρκελ διαμεσολάβησε μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ και φέρεται να απέτρεψε το θερμό επεισόδιο την τελευταία στιγμή.