11 Αύγουστος 2020, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 17:13

Η Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

  • Η Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: Υπουργείο Εξωτερικών)

Δεν υπάρχει ανοχή έναντι της Τουρκίας, μια χώρας που ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα ενώ αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως η ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Θέμα του Συμβουλίου θα είναι η διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, τόσο κατά της ειρήνης όσο και κατά της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

»Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.

Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα.
Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα.
Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων.
Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.
Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.
Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

»Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.»