11 Αύγουστος 2020, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 13:43

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Ελλάδα

  • Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Ελλάδα
    Εικόνα από το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ (φωτ.: EPA / Antonio Bat)

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Επαφές οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. 

Αποτροπή όπως το 2018, κυρώσεις σε Τουρκία και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας
Την αποτροπή του «Oruç Reis» με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών.

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήμουν απολύτως σαφής. Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

Ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων». «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το "Oruç Reis" παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής», υπογράμμισε κλείνοντας τη δήλωσή του.

Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του "Oruç Reis" στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».