11 Αύγουστος 2020, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 14:17

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ισραηλινά ελικόπτερα έφτασαν σε αεροπορική βάση στην Κύπρο

  • Rafale: Έρχονται έξι γαλλικά μαχητικά στην Ελλάδα, το 2021
    Μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» (φωτ. αρχείου: EPA / Ian Langsdon)

Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafale», ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας καθώς και τέσσερα ελικόπτερα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έφτασαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και μετέχουν σε ασκήσεις που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές του νησιού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

Η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Οι ασκήσεις θεωρούνται προπαρασκευαστικές μίας μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από το Ισραήλ και την Κύπρο, αλλά και άλλες δυνάμεις, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα γαλλικά πολεμικά θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιούν περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα παρέχουν στήριξη και στα πλοία της Γαλλίας που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Χριστοδουλίδης: Για άλλη μια φορά η Τουρκία επιλέγει το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών
«Η Τουρκία επιλέγει το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός μέρους της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τα τελευταία 24ωρα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη NAVTEX και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

»Οι ενέργειές αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη στρατικοποίηση της περιοχής που η Άγκυρα υποθάλπει και προωθεί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη και νέων παράνομων σεισμικών ερευνών του "Barbaros" στα ανατολικά της Κύπρου, εντός νομίμως οριοθετημένης περιοχής, και ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».

Καταλήγοντας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «όλες αυτές οι ενέργειες εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν παρά να συνυπολογισθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και των μέτρων που θα ληφθούν συλλογικά, ως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Καλογεράκη.