11 Αύγουστος 2020, 12:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 11:49

Δεκαπενταύγουστος 2020 στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Αναλυτικό πρόγραμμα και τα έκτακτα μέτρα

  • Δεκαπενταύγουστος 2020 στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Αναλυτικό πρόγραμμα και τα έκτακτα μέτρα
    Από τον Δεκαπενταύγουστο του 2017 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων που έχει ορίσει η πολιτεία έναντι του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί φέτος το καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, τον Δεκαπενταύγουστο.

Φέτος δεν θα γίνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά μόνο οι θρησκευτικές τελετές, και θα ισχύουν αυστηροί κανονισμοί τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 07:00 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και στις 19:00 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στις 05:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον μικρό ιερό ναό και Θεία Κοινωνία των προσκυνητών. Στις 07:00 θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.


Η είσοδος στο αρχονταρίκι και τους ξενώνες (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στις 10:45 θα γίνει η επίσημη έξοδος της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Θα ακολουθήσει η προσφορά καφέ και συνάντηση εκπροσώπων των Αρχών με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων στο «Μελισσανίδειο Μέλαθρο». Τέλος, στις 19:00 θα τελεστεί Πανηγυρικός Μεθεόρτιος Εσπερινός.

Την Κυριακή 16 Αυγούστου στις 07:00 θα τελεστεί Όρθρος και κτητορικό μνημόσυνο, ενώ στις 11:00 επιμνημόσυνη δέηση των κτητόρων, κατάθεση στεφάνων και διανομή κολλύβων.

Τα έκτακτα μέτρα στην Παναγία Σουμελά

  • Όσοι προσέρχονται στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά και εντός του ναού θα φορούν μάσκες.
  • Δεν επιτρέπονται κατασκηνώσεις στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.
  • Δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
  • Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη για την κατάθεση στεφάνων δεν θα ακολουθήσει το πλήθος των προσκυνητών, αλλά θα πορευτούν μόνο οι αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.


Λιτανεία της εικόνας τα παλαιότερα χρόνια (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

  • Κατά την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, η είσοδος στο χώρο θα γίνεται από τον ιδιαίτερο δρόμο, μετά το χωριό Καστανιά προς το Ιερό Προσκύνημα, από την ασφαλτοστρωμένη παράκαμψη που οδηγεί μέσα από το δάσος προς την Ιερά Μονή.
  • Στο χώρο του Προσκυνήματος θα υπάρχει κατά το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές για τις ανάγκες των προσκυνητών.