11 Αύγουστος 2020, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 19:54

Αυτισμός και κάνναβη στην εγκυμοσύνη – Πώς συνδέονται

  • Αυτισμός και κάνναβη στην εγκυμοσύνη – Πώς συνδέονται
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη, αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο (κατά 50%) κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μαρκ Γουόκερ του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου της Οτάβας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο εγκύους, από τις οποίες περίπου οι 3.000 (ποσοστό 0,6%) έκαναν χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη τους.

Το 2,2% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση κάνναβης εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού 1,4% όσων παιδιών οι μητέρες δεν είχαν κάνει παρόμοια χρήση.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως το γεγονός ότι η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς όπου έγινε η έρευνα), δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής για τις εγκύους ή όσες θηλάζουν το μωρό τους. Η Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Καναδά είναι αντίθετη στη χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, ενώ σχετικές προειδοποιήσεις ήδη εμφανίζονται σε προϊόντα κάνναβης.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως ολοένα περισσότερες γυναίκες κάνουν χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για το πώς η κάνναβη επιδρά στις εγκύους και τα μωρά τους», τόνισε ο δρ Γουόκερ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.