11 Αύγουστος 2020, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2020, 10:36

Oruç Reis: Προκλητικός χάρτης από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

  • Τουρκία: Το «Oruç Reis» συγκέντρωσε δεδομένα και επέστρεψε για συντήρηση – Θα συνεχίσει τις δραστηριότητες 2
    (Πηγή: Youtube)

Η Άγκυρα, παράλληλα με τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεδιπλώνει και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κοινοποίησε έναν προκλητικό χάρτη, που δείχνει τη δραστηριότητα του «Oruç Reis» και την περιοχή όπου το ερευνητικό σκάφος σχεδιάζει να κάνει σεισμικές έρευνες.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ένα tweet του Τσαγατάι Ερτσιγές σύμφωνα με το οποίο, «το "Oruç Reis" ξεκίνησε τη Δευτέρα την υπεράκτια δραστηριότητα έρευνας εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στον ΟΗΕ». Ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα κάνει μεγάλη φασαρία για τη δραστηριότητα αυτή».

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερτσιγές υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την τουρκική ηπειρωτική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικροσκοπικού νησιού και προσπαθεί να σταματήσει το "Oruç Reis" και να εμποδίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίζεται ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει τις "νόμιμες" υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», είπε.

Μάλιστα, ο Ερτσιγές ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να καλέσουν την Ελλάδα να σταματήσει τις «άδικες και παράλογες αξιώσεις της». «Είναι η Ελλάδα, όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή, λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», υποστήριξε.