10 Αύγουστος 2020, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2020, 20:28

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «Oruç Reis»: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «Oruç Reis»: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο
    (Φωτ.: usa.gov)

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλώντας την να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις τουρκικές ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «προκλητική», τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήρθε λίγες ώρες μετά την είσοδο του «Oruç Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όπου πόντισε και καλώδια. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν πως το τουρκικό πλοίο δεν μπορεί να κάνει έρευνες διότι στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.