10 Αύγουστος 2020, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2020, 16:04

Κυβερνητική κρίση στον Λίβανο με μαζικές παραιτήσεις και διαδηλώσεις

  • Κυβερνητική κρίση στον Λίβανο με μαζικές παραιτήσεις και διαδηλώσεις
    (Φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Καζάνι που βράζει θυμίζει ο Λίβανος, καθώς η φονική έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σήμερα o υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ, ενώ στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών, ο βασικός διαπραγματευτής με το ΔΝΤ για ένα πακέτο διάσωσης. Από την κυβέρνηση έχουν ήδη αποχωρήσει οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος, ενώ παραιτήσεις έχουν υποβάλει και πολλοί βουλευτές.

Για σήμερα πολίτες του Λιβάνου έχουν απευθύνει νέο κάλεσμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Αίτημά τους η παραίτηση και του προέδρου Μισέλ Αούν.

Η τεράστια καταστροφή στην πρωτεύουσα ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας. Η κυβέρνηση σχηματίστηκε μόλις τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής Χεζμπολάχ και των συμμάχων της (όπως είναι το Ιράν), αλλά πλέον το είναι ορατό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι πολίτες κατηγορούν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.

Στη διεθνή διάσκεψη δωρητών που συγκάλεσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν με την υποστήριξη του ΟΗΕ υπήρξαν δεσμεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια 253 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ξένοι ηγέτες ζητούν διαφάνεια από μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο λαός θεωρεί ότι είναι βαθιά διεφθαρμένη. Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν για την επιρροή της Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.