10 Αύγουστος 2020, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2020, 15:26

Διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας επιθυμεί η Γερμανία

  • Διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας επιθυμεί η Γερμανία
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Την ανησυχία της για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι «αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα, καθώς μονομερείς κινήσεις δεν μας πάνε ούτε βήμα προς μία λύση».

Κρίστοφερ Μπούργκερ: Η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, και απηύθυνε έκκληση σε Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις. Και εκείνος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες σχετικά με τα «διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας».

«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει. Αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία», κατέληξε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.