10 Αύγουστος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2020, 11:49

Η Τουρκία στέλνει ξανά το «Ορούτς Ρέις» νοτίως του Καστελόριζου – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

  • Τουρκία: Το «Oruç Reis» συγκέντρωσε δεδομένα και επέστρεψε για συντήρηση – Θα συνεχίσει τις δραστηριότητες 3
    Το σεισμογραφικό πλοίο της Τουρκίας «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: αρχείο EPA / υπουργείο Άμυνας Τουρκίας)

Όπως είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του έξω από την Αγια-Σοφιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, οι τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται για σταματήσουν.

Μετά από μια περίοδο που άρχισε να διαφαίνεται η πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, η Τουρκία εξέδωσε σήμερα το πρωί νέα NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις». Η ισχύς της οδηγίας προς ναυτιλλομένους είναι μέχρι τις 23 Αυγούστου και αφορά περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Επίσης, από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο η Τουρκία έχει προαναγγείλει άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ερευνητικό πλοίο πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού στόλου.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο 24ωρα το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά του είχαν σβήσει τους πομπούς τους ώστε να μην ανιχνεύονται από την υπηρεσία marine traffic που καταγράφει την πορεία των πλοίων.

«Οι προσπάθειες μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας συνεχίζονται» γράφει στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, κάτω από μια φωτογραφία του ερευνητικού πλοίου. Ακόμα επισημαίνει ότι έχει ήδη φτάσει στην περιοχή των εργασιών, και καταλήγει: «83 εκατ. [σ.σ. Τούρκοι] σε στηρίζουν».

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο και βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.