10 Αύγουστος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2020, 09:33

Τραγωδία στην Εύβοια με επτά νεκρούς, έναν αγνοούμενο και ανυπολόγιστες καταστροφές

  • Τραγωδία στην Εύβοια με επτά νεκρούς, έναν αγνοούμενο και ανυπολόγιστες καταστροφές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Κούρος)

Θρήνος και απελπισία στην κεντρική Εύβοια όπου τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους, σπίτια, ανθρώπους, ζώα, καλλιέργειες. Η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους των δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων που είδαν το χείμαρρο Μασσαπίθου στα Ψαχνά, το ρέμα των Πολιτικών και τον Λήλα στο Λευκαντί να υπερχειλίζουν και να μετατρέπουν την περιοχή σε λίμνη.

Έξι ενήλικες και ένα αγοράκι 8 μηνών έχασαν τη ζωή τους, ενώ παραμένει αγνοούμενος ένας άνδρας, στο Μπούρτζι.

Τα Πολιτικά ήταν αυτά που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, με τρεις νεκρούς – δύο ηλικιωμένους που βρέθηκαν νεκροί μέσα στα σπίτια τους και το βρέφος που δεν πρόλαβαν οι γονείς (που παραθέριζαν στην περιοχή) να το βγάλουν από το σπίτι, με αποτέλεσμα να βρεθεί από τους διασώστες σφηνωμένο κάτω από ένα έπιπλο. Ένας 74χρονος και μία 73χρονη πνίγηκαν στο Μπούρτζι, στην Αμφιθέα βρέθηκε νεκρό ένα ζευγάρι, μία 37χρονη και ένας 42χρονος.

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι διασώθηκαν με εναέρια μέσα, ενώ επιστρατεύτηκαν και πλωτά καθώς πολλές περιοχές ήταν απροσπέλαστες λόγω του νερού. Οι καταστροφές σε δρόμους, υποδομές, σπίτια και περιουσίες προς το παρόν είναι ανυπολόγιστες, με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων να υπολογίζει ότι τουλάχιστον 3.000 σπίτια είναι μέσα στη λάσπη.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς και σήμερα αναμένεται και ο πρωθυπουργός. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υποστήριξε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε έγκαιρα και υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην χρησιμοποιηθεί το 112 λέγοντας ότι το ρίσκο θα ήταν μεγαλύτερο.

«Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα ένα και δύο μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα», ανέφερε.

Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι δεν υπήρξε σωστή πρόγνωση των καιρικών φαινομένων, σημειώνοντας ότι η έντασή τους ήταν μεγάλη και χτύπησε τον τομέα των υποδομών. «Θα είχαμε ενεργήσει αλλιώς αν είχαμε σωστή πρόβλεψη», πρόσθεσε.

Gallery