9 Αύγουστος 2020, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2020, 11:05

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Δύο νεκροί, δραματική κατάσταση (βίντεο)

  • Κακοκαιρία στην Εύβοια: Δύο νεκροί, δραματική κατάσταση (βίντεο)
    Χαρακτηριστική εικόνα από το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Εφιαλτική νύχτα έζησε η κεντρική Εύβοια την οποία χτύπησε με σφοδρότητα η κακοκαιρία «Θάλεια». Δεκάδες άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από σπίτια και αυτοκίνητα κυρίως στα Πολτικά, ενώ από τα Ψαχνά μέχρι τη Λίμνη χρειάστηκαν επεμβάσεις της Πυροσβεστικής για τις φωτιές από τους κεραυνούς. Βιβλική θεωρείται η καταστροφή, καθώς δρόμοι, σπίτια και αυτοκίνητα είναι μέσα στο νερό.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας είναι οι Δήμοι Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων.

Στα Πολιτικά δύο ηλικιωμένοι, μία 86χρονη και ένας 85χρονος, εντοπίστηκαν νεκροί στα σπίτια τους, ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν ο θάνατός τους οφείλεται στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική κατέγραψε 139 κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Στα Πολιτικά το νερό ξεπερνά το 1 μέτρο, με αποτέλεσμα ακόμα και τα βαριά πυροσβεστικά οχήματα να αδυνατούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι, είτε σε σπίτια, είτε σε τροχόσπιτα στην παραλιακή ζώνη. Τα ξημερώματα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των παραθεριστών από το κάμπινγκ που βρίσκεται στην περιοχή.

Τα φουσκωμένα ρέματα ανάγκασαν πολλούς να διανυκτερεύσουν στο δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 35 άτομα, ανάμεσά τους 11μελής οικογένεια, όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα.

Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία το νερό έβγαλε τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλα στο Λευκαντί.

«Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή. Ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο στο μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, με τα αυτοκίνητα στο Μπούρτζι Βασιλικού, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λήλα, να είναι κάτω από το νερό. Στις ταράτσες παραμένουν εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι, για τους οποίους ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου καθώς είναι αδύνατο να γίνει αλλιώς η προσέγγιση.

Κλειστός είναι ο δρόμος από Χαλκίδα για Βασιλικό, μεγάλη προσοχή απαιτείται στο παραλιακό μέτωπο απο Μπούρτζι μέχρι Λευκαντί.

 

Επί τόπου βρίσκονται 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο, καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.