9 Αύγουστος 2020, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2020, 09:07

Η κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια: Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

  • Η κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια: Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί και καταστροφές
  • Η κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια: Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί και καταστροφές
  • Κακοκαιρία στην Εύβοια: Δύο νεκροί, δραματική κατάσταση (βίντεο)
    Χαρακτηριστική εικόνα από το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Η κακοκαιρία χτύπησε την Εύβοια: Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί και καταστροφές

Δραματική είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής η κατάσταση στα Πολιτικά και στα Ψαχνά της Εύβοιας, όπου η κακοκαιρία «Θάλεια» χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη Χαλκίδα και στην Ερέτρια.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πλημμυρισμένα σπίτια λόγω και της υπερχείλισης του ποταμού Λήλα, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία απ’ όλη την κεντρική Εύβοια. Ολονύχτια ήταν η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό ατόμων: Τουλάχιστον 25 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πλημμυρισμένα ισόγεια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

«Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή. Ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο στο μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έκκληση στους πολίτες να σε Ψαχνά και Πολιτικά να αποφεύγουν κάθε εξωτερική μετακίνηση απεύθυνε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί στα Πολιτικά, που πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eviathema.gr, αστυνομικό όχημα που προσπάθησε να μεταφέρει ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από τα Πολιτικά στα Ψαχνά ανετράπη, ενώ ο χείμαρρος εμπόδιζε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο.