9 Αύγουστος 2020, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2020, 09:23

Αίγυπτος: Έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης στην Αγία Αικατερίνη του Σινά

  • Αίγυπτος: Έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης στην Αγία Αικατερίνη του Σινά
    Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, μια όαση της ορθοδοξίας στους αιώνες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Λίγες ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί το ιστορικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, την Αγία Σοφία, η Αίγυπτος ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια αποκατάστασης για την περιοχή της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

Στις 21 Ιουλίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 40 εκατ. αιγυπτιακές λίρες (2,5 εκατ. δολάρια) για έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο και ένα κτίσμα-ορόσημο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί επισκέφθηκε την Αγία Αικατερίνη στις 21 Ιουλίου και συναντήθηκε με τους μοναχούς εκεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μαντμπουλί ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπτυξης της Μονής, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σύμφωνα με μαρτυρίες θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική Μονή στον κόσμο.

Στις 28 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου συναντήθηκε με τους κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Αγίας Αικατερίνης. Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Αυγούστου, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες του έργου για την ανάπτυξη της Μονής.

Εργασίες στη βιβλιοθήκη
«Το δυτικό τμήμα της βιβλιοθήκης της Μονής τη Αγίας Αικατερίνης, η δεύτερη σημαντικότερη βιβλιοθήκη στον κόσμο μετά τη βιβλιοθήκη του Βατικανού με περίπου 4.500 σημαντικά χειρόγραφα, αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ γίνεται γνωστό ακόμη ότι δρομολογούνται και εργασίες αποκατάστασης σε εκκλησίες μέσα στο μοναστήρι.

Επίσης, επισημαίνεται ότι αναπτύσσεται και το αεροδρόμιο της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο για να εκτελεί καθημερινές πτήσεις από και προς το Κάιρο και εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγίας Αικατερίνης.

Το κυβερνείο του Νότιου Σινά άνοιξε εκ νέου, από τις 25 Ιουλίου, μονοπάτια πεζοπορίας στο όρος, μετά από τέσσερις μήνες που έμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Αμπντέλ Ραχίμ Ριχάν, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογικών Ερευνών, Μελετών και Επιστημονικών Εκδόσεων του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στους αρχαιολογικούς χώρους του Νότιου Σινά, είπε στο al-Monitor: «Το έργο ανάπτυξης της πόλης και της Μονής της Αγίας Αικατερίνης πηγάζει από την ευαισθητοποίηση της Αιγύπτου για τη σημασία αυτής της περιοχής. Η Αίγυπτος χαρακτηρίζεται από θρησκευτικό τουρισμό και αποτελεί σημαντικό προορισμό χριστιανών προσκυνητών από όλο τον κόσμο».

Ο Ριχάν σημείωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τα χριστιανικά μνημεία επηρεάζει θετικά τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ ο τουρισμός στην Τουρκία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ειδικά εάν η UNESCO απειλήσει να αφαιρέσει το μνημείο από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και βρίσκεται στις παρυφές του όρους Σινά. Προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές κάθε χρόνο και φιλοξενεί πλούσια συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, καθώς και πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

  • Πηγή: al-monitor.com