8 Αύγουστος 2020, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2020, 18:49

Λίβανος: Χάος στο κέντρο της Βηρυτού – Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης (βίντεο)

  • Λίβανος: Χάος στο κέντρο της Βηρυτού – Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης (βίντεο)
    Άποψη του κατεστραμμένου λιμανιού, τέσσερις μέρες μετά τις εκρήξεις που διέλυσαν μέρος του Βηρυτού (φωτ.: EPA / WAEL HAMZEH)

Χάος επικρατεί στον Λίβανο, τέσσερις μέρες μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που κατέστρεψαν μέρος του λιμανιού της Βηρυτού. Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών (158) αυξάνεται καθημερινά όπως και των αγνοουμένων (21) και οι τραυματίες αγγίζουν τις 6.000, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στην πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση.   

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα κατά των περίπου 7.000 διαδηλωτών, όταν κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να περάσουν από προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο ώστε να μην προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση» ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι». «Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης», δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώθηκαν λιποθυμίες λόγω των δακρυγόνων.

Παραιτήθηκαν βουλευτές
Νωρίτερα είχαν παραιτηθεί τρεις βουλευτές του χριστιανικού Κόμματος Καταέμπ (Κόμμα των Φαλαγγιτών) που έχει τη στήριξη του Ιράν και αντιτίθενται στην κυβέρνηση. «Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν..., να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο. Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι», πρόσθεσε.


(Φωτ.: EPA / WAEL HAMZEH)

Στη Βηρυτό ο Σαρλ Μισέλ
Στην πολύπαθη πόλη βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, τους διαβεβαίωσε ότι «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό του λαού του Λιβάνου» και συμπλήρωσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για το κοινό καλό του λαού και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περισσότερα ένα εκατομμύριο δολάρια στον Λίβανο για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η Τουρκία που διά του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού. Το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης στη Μεσόγειο, είναι έτοιμο να βοηθήσει το λιμάνι της Βηρυτού, όπως είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.